De Schouwse Bijlesplek heeft zich primair het vergroten van het welzijn van de leerlingen ten doel gesteld. Afgeleid daarvan kan zij echter ook zeker iets betekenen voor de bijlesgevers, de zogenoemde bijlesdocenten.

1. Leerlingen

De primaire bron om kennis op te doen is en blijft de school! Daar zitten mensen wiens vak het is om kennis en vaardigheden over te dragen. De Schouwse Bijlesplek is daar een waardevolle aanvulling op.

Voor leerlingen (in eerste instantie van het middelbaar, hoger en wetenschappelijk voortgezet onderwijs), die woonachtig zijn op het eiland Schouwen-Duiveland moet het mogelijk zijn of worden om in de buurt van hun woonplaats extra lessen (bijlessen) in bepaalde vakken te volgen, hun schoolwerk te leren plannen of – na voorbereiding op school of thuis – toetsstof te laten overhoren en/of uitgelegd te krijgen.

Huiswerk heet niet voor niets ‘huiswerk’! Als alles op school zou moeten gebeuren, dan heette het wel ‘schoolwerk’. 😉 Op school is er hulp voorhanden, maar thuis?

2. "Weekendgasten"

Je kent het wel. Bijna elk weekend samen naar Schouwen-Duiveland. Vrijdag heen en zondag terug. Mooi tijd om daar je toets voor dinsdag voor te bereiden! Maar komt het ervan? Na een vermoeiende schoolweek vrijdag eerst maar eens lekker gaan chillen. Zaterdag relaxen en lekker uitgaan. Zondag uitslapen, bijkomen, uitrusten van het vermoeiende weekend. En eh.... "O ja. Die toets doe ik straks in de auto wel of anders maandag wel". Kortom: je gaat dan dus weer met een steen in je maag terug naar huis. Jij en ook je ouders. En zij hebben toch echt zo hun best gedaan je aan te sporen wat voor school te gaan doen! Herken je het? 

Daarom is het goed om te weten dat jij  met ons ook voor bijvoorbeeld de zaterdagochtend een bindende afspraak kunt maken. Een afspraak met ons om ergens in het weekend te gaan werken aan jouw toets. Dan geldt wel: "afspraak is afspraak" en gaan wij jou er ook echt aan houden. Vaak is één uurtje al voldoende en kan daarna het weekend voor jullie allemaal ook echt weekend zijn. Praat er samen eens over!!  

Uitvoering

De bijlessen worden door mij of door zogenoemde bijlesdocenten verzorgd. Dat zijn: 

  • studenten HBO/Universitair, die aantoonbaar een goed eindexamen hebben gedaan en het leuk vinden hun recente schoolervaringen en geleerde lesstof met jongeren te delen;
  • actief aan het arbeidsproces deelnemende volwassenen, ‘gepensioneerden’ of oud-docenten, die op basis van hun opgedane kennis en ervaring het leuk vinden deze aan een jongere generatie over te dragen.

De Schouwse Bijlesplek wil haar bijlesdocenten in staat stellen om op oproepbasis en tegen een vergoeding hun kennis te delen en vraag ze met nadruk om geheel vrijblijvend contact op te nemen.

Na de ontvangst van de bij de Gemeente aangevraagde Verklaring Omtrent Gedrag  Natuurlijke Personen sluit zij daartoe met elke bijlesdocent een zogeheten oproepovereenkomst af. (De VOG is er om de veiligheid van de leerlingen maximaal te waarborgen.)